مالیات بر ارزش افزوده
رایج ترین نوع مالیات که اخذ آن توسط دولت راحت تر از سایر مالیاتها بوده و ارزش بیشتری برای دولت دارد مالیات ارزش افزوده است.
مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیاتهای غیرمستقیم است و به معنای تفاوت بین ارزش کالا و خدمات عرضه یا تحصیل شده در یک دوره معین است.
ارزش افزوده بیشتر تاکید بر مراحل تولید دارد.
میتوان ارزش افزوده یک کالا را اینگونه تعریف کرده که به مجموع ارزش یک کالا در روند تولید آن محصول ارزش افزوده میگوییم. درواقع کالایی که در دست تولید است باید یکسری مراحل را طی کند تا به کالای نهایی تبدیل شود؛ در هر مرحله از تولید آن کالا تغییر شکل و ماهیت داده و دیگر کالای مرحله قبل نیست بنابراین ارزش تازهای پیدا کرده است!
مالیات ارزش افزوده را اختلاف بین ارزشِ کالای نهایی و مجموع ارزشهای هر مرحله آن کالا در نظر میگیریم.
بهعنوان مثال
شما برای تولید یک لباس ابتدا پشم یا ابریشم داشتهاید با ارزش 100 تومان، سپس آن را تبدیل به نخ کردهاید؛ ارزش نخ 200 تومان است، نخ را به پارچه تبدیل کردهاید، ارزش پارچه در بازار 300 تومان است، پارچه را به لباسی با ارزش 4000 تومان فروختهاید.
ابریشم ابتدایی شما در طی مراحل تولید تغییر ماهیت داده و با تبدیل به لباس به ارزش آن اضافه شده است. شما مجموع ارزش ها را بدست میآورید که برابر است با 600=100+200+300 سپس از ارزش نهایی یا درواقع قیمت فروش کالایتان کسر میکنید. 3400=600_4000
بنابراین طبق محاسبه بالا، ارزش افزوده کالای تولیدی شما 3400 تومان است.
مسئول اصلی پرداخت مالیات ارزش افزوده چه کسی است؟
مسئول اصلی پرداخت این نوع مالیات مصرف کننده نهایی است. تولید کننده طی مسیر تولید، مالیات را مرحله به مرحله میپردازد اما در نهایت مالیات را از خریدار دریافت میکند.
درواقع تولید کنندهها یا فروشندهها مالیات را روی قیمت اصلی محصول کشیده و آن را از مشتری خود دریافت میکنند.
این نوع مالیات غیرمستقیم است و ما روزانه با خرید انواع کالاها در واقع مالیات آنها را نیز میپردازیم ولی از آن اطلاعی نداریم.
مالیات بر ارزشافزوده چند درصد است؟
نرخ این مالیات تا سال 1393 برابر با 6% بود و از آن سال به بعد میزان آن به 9% تغییر یافت. 6% از ان مالیات ارزش افزوده و 3% دیگر عوارض آن است.
البته در این میان مالیات برخی اقلام نظیر سیگار 12% و بنزین و سوخت هواپیماها 20% است.
در سال 1401 معافیت مالیاتی قند، شکر، حبوبات، برنج، گندم، گوشت و روغن برداشته شد و مالیات آنها معادل یک درصد(1%) است.
انواع مالیات بر ارزش افزوده
مالیات ارزشافزوده تولیدی
در این نوع مالیات ارزش افزوده، مالیات هم بر فروش کالاهای سرمایهای و هم بر فروش کالاهای مصرفی تعلق میگیرد.
مالیات ارزشافزوده درآمدی
مالیات بر فروش خالص کالاهای تولیدی است. درواقع هزینه و سرمایه گذاریها کسر شده و در نهایت مالیات ارزش افزوده درآمدی به آن تعلق میگیرد.
مالیات ارزشافزوده مصرفی
تمام مخارج ناخالصی که برای سرمایهگذاری انجام شدند، حذف میشوند.
نحوه محاسبه و زمان پرداخت مالیات ارزش افزوده
مالیات بر ارزشافزوده یا Value-added Tax یک نوع مالیات جدید است که از مرحله تولید تا فروش و توزیع محصول محاسبه میشود و از خریدار(مصرف کننده) نهایی گرفته میشود.
این نوع مالیات هر سه ماه یک بار محاسبه شده و افراد ملزم به پرداخت آن هستند.
پس از گذشت هر فصل یعنی دورههای سه ماهه فصلی، شما تا 15 روز بعد یعنی 15ام اول ماه از فصل بعدی فرصت دارید، تا مالیات ارزش افزوده را بپردازید.
معافیتهای مالیات ارزش افزوده
موارد زیر از پرداخت مالیات ارزشافزوده معاف هستند.
- محصولات کشاورزی فراوری نشده و انواع کود، سم و بذر
- حیوانات و پرندههای زنده، زنبورعسل
- کتاب، لوازم تحریر و موارد مربوط به چاپ
- انواع لوازم و خدمات درمانی(انسانی، گیاهی و حیوانی) نظیر دارو
- لوازم دستبافت نظیر فرش
- انواع خدمات آموزشی
- اقلام دفاعی و نظامی
- اقلام مربوط به فرودگاهها نظیر رادارها
پرداخت مالیات ارزشافزوده
برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیازی به مراجعه حضوری به سازمان مالیاتی نیست. شما با ثبتنام در سامانه www.evat.ir و ثبت اطلاعات خواسته شده توسط این سامانه، قبض مالیاتی خود را صادر میکنید و با رویت آن مبلغ را از طریق درگاههای اینترنتی و آنلاین یا دستگاههای پوز و… پرداخت نمایید.
میتوانید برای پرداخت مالیات و انجام امور مالی و مالیاتی خود از وکیل و مشاوران سایت ما کمک بگیرید تا از پرداخت مالیاتهای گزاف و جریام در امان بمانید.
***
این مطلب توسط تیم کارشناسان امیدان تکس نگارش و جمعآوری شده است، اگر در خصوص مالیات بر ملک و یا هر گونه ابهام دیگری در مورد مالیات دارید، میتوانید از طریق مشاوره مالیاتی اقدام کنید.
کارشناسان امیدان تکس در اسرع وقت با شما تماس میگیرند.
مشاوره رایگان مالیاتی | کلیک کنید |
آدرس و تلفن مجموعه مالیاتی امیدان تکس: تماس با ما | کلیک کنید|