معافیت مالیاتی
معافیت مالیاتی
همانطور که در مقالات قبلی گفته شد، مالیات هزینهای است اجباری که افراد یک جامعه اعم از حقیقی و حقوقی در قبال بهرهبرداری از امکانات عمومی، موظف به پرداخت بخشی از درامد و دارای خود به دولت و نظام حکومتی کشور هستند.
مالیات به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد.
مالیات غیرمستقیم هیچگونه معافیتی ندارد و ما بدون آنکه بدانیم هرروزه در حال پرداخت مالیات غیرمستقیم هستیم. مالیات مستقیم شامل مالیات درآمد ما میشود دارای معافیتهای جهت تشویق و ارفاق برای مردم است.
معافیت مالیاتی یک نوع سیاست حمایتی از طرف دولت است. که برای تشویق و ارفاق یک سری از افراد جامعه و ارگانها، مقدار مالیات را کم کرده یا حتی مالیات پرداختی را صفر میکند.
معافیتهای مالیاتی برای حمایت از کسب و کارها هستند و هیچ معافیت مالیاتی دائمی نیست. دولت برای حمایت از افراد و کسب و کارهای نوپا، آنها را به طور موقت از پرداخت مالیات معاف میکند یا مالیات پرداختی آنها را کم میکند. این معافیتها موقت هستند و پس از مدتی دولت میتواند معافیتها را بردارد.
معافیت مالیاتی ۱۴۰۱
شرط برخورداری از نرخ صفر مالیات
برای جلوگیری از فرارهای مالیاتی برای افرادی که با شرکتهایی وارد معامله میشوند که تکالیف مالیاتی خاصی ندارند، دولت قانونی وضع کرده است. طبق این قانون تنها در صورتی افراد مشمول نرخ صفر مالیات میشوند که تکالیف مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم کنند.
شرط برخورداری از نرخ صفر مالیات و تشویقها و معافیتها، ارائه اظهارنامه و دفاتر مالیاتی در زمان مقرر شده از طرف دولت است.
نرخ صفر مالیات چیست؟
نرخ صفر یعنی سازمان امور مالیاتی پس از محاسبه درآمد مشمول مالیات شما، آن را در صفر ضرب کند.
میدانیم که سازمان امور مالیاتی برای بدست آوردن میزان مالیات پرداختی، درآمد خالص را که هزینهها از آن کسر شده باشد در 25 درصد ضرب میکند. اگر شما مشمول نرخ صفر مالیات باشید باید اظهارنامه خود را تسلیم سازمان کنید؛ سازمان بعد از محاسبه مقدار مالیات شما آن را در صفر ضرب کرده و شما از پرداخت مالیات معاف میشوید.
اگز شما جزو ارگانهای معاف از مالیات باشید نیاز به تسلیم اظهارنامه و هیچگونه فعالیت مالیاتی ندارید و از مالیات معاف هستید.
چه کسانی مشمول معافیت مالیاتی هستند؟
۴دسته کلی از کسب و کارها تحت هرشرایطی مشمول معافیت مالیاتی هستند. به این معنی که هیچ تکلیف مالیاتی ندارند.
چهار دسته زیر از ارائه اظهارنامه مالیاتی یا سایر تکالیف مالیاتی معاف هستند و هیچ مالیاتی را پرداخت نمیکنند.
کشاورزان و دامپروران
گروههای کشاورزی، دام داری، ماهی گیران و ماهی پروران، افرادی که در زمینه پرورش زنبور عسل و فراوری عسل مشغول فعالیت هستند و …. از پرداخت مالیات و اظهارنامه های مربوطه معاف هستند.
درواقع منظور تمام افرادی است که در زمینه کشاورزی و درخت کاری در هرجایی چه ملک شخصی چه جنگل و همینطور افرادی که پرورش حیوانات(حیوان، حشره، آبزی) را دارند، است. این افراد از پرداخت مالیات معاف هستند.
امور خیریه
طبق قانون، افرادی که در زمینه نزورات، موقوفات، کمک به مساجد، مدارس، هلال احمر و از این قبیل فعالیتها مشغول هستند، نیازی به ارائه اظهارنامه و پرداخت مالیات نداشته و مشمول معافیتهای مالیاتی هستند.
ملک مسکونی
معافیت مالیاتی ملک مسکونی مشمول افراد حقیقی است. به این صورت که اگر شخص حقیقی ملک خود واقع در پایتخت را تا متراژ 150 متر اجاره دهد از مالیات مسکونی معاف است. این متراژ در شهرهای دیگر 200 متر است. از این متراژ بالاتر مشمول مالیات است.
سود سپرده بانکی اشخاص حقیقی
افراد حقیقی تکلیف مالیاتی خاصی ندارند و قانون سود دریافتی آنها در بعضی موارد را، معاف از مالیات اعلام کرده است.
سپردههای مربوط به بازنشستگی، سود و جوایز متعلق به حسابهای پسانداز، جوایز اوراق قرضه و سود پرداختی بانکهای ایرانی به بانکهای خارجی در صورت معامله متقابل از مالیات معاف هستند.
موارد بالا تحت هر شرایطی از پرداخت مالیات معاف هستند اما گزینههای بیشتری وجود دارد که مشول معافیتهای مالیاتی و یا مالیات با نرخ صفر میشوند.
معافیت ترانزیت و بخش صادرات کالا
اگر کالایی وارد کشور ایران شود و بدون هیچ تغییر خاصی که ماهیت کالا را تغییر دهد از ایران خارج شده و به کشورهای دیگر صادر شود، مشمول مالیات با نرخ صفر میشود. به این نوع فعالیت عبوری یا ترانزیت میگوییم. این نوع افراد باید اظهار نامه خود را تسلیم سازمان کنند اما مالیات آنها صفر است.
صادرات خدمات، محصولات کشاورزی و محصولات غیر نفتی 100% مشمول معافیت مالیاتی هستند. و20% از درآمد صادرات مواد خام به سایر کشورها، با نرخ صفر محاسبه میشود.
معافیت مالیات حقوق افراد
دولت برای کارکنان مناطق کمتر توسعه یافته اعم از ایرانی و غیر ایرانی معافیت 50 درصدی قائل شده است. به این صورت که افراد شاغل تا زمانی که در مناطق کمتر توسعه یافته کار میکنند 50 درصد از مالیات آنها بخشوده میشود و 50 درصد دیگر باید پرداخت شود.
مورد دوم برای کارمندانی که حقوق ماهانه آنها کمتر از 5.600.000 تومان و درآمد سالانه آنها کمتر از 67.200.000 تومان باشد، است. این افراد از پرداخت مالیات معاف هستند.
درآمدهای بازنشستگی از پرداخت مالیات معاف هستند.
برای سایر افراد نیز معافیتهای حقوقی زیر وجود دارد.
- درمان
- سنوات
- پاداش
- عیدی آخر سال
- اخراج و پایان کار
- بازخرید ایام مرخصی
- ماموریتها
- هزینه معالجه کارکنان، دریافت شده از کارفرما
نرخ مالیات بر درآمد کارکنان مشاغل دولتی و غیر دولتی به شرح زیر است.
- برای افراد با درآمد بالاتر از 67.200.000 تومان تا 180.000.000، 10%
- برای افراد با درآمد 180.000.000 تا 300.000.000 تومان، 15%
- برای افراد با درآمد بین 300.000.000 تومان تا 420.000.000 تومان، 20%
- مازاد 420.000.000 به بالا 30%
میزان معافیت مالیات سالانه اشخاص بدون درآمد 39.600.000 تومان تعیین میشود.
معافیت مالیاتی برای فعالیتهای مناطق آزاد
افرادی که در مناطق آزاد مشغول به فعالیت هستند چه حقوقی چه حقیقی، تا 15 سال پس از شروع فعالیت از پرداخت هرگونه مالیات معاف هستند و تکلیف مالیاتی خاصی ندارند. بعد از گذشت 15 سال طبق قانون و مقررات باید تکالیف مالیاتی خود را انجام دهند و مشمول مالیات بر درآمد و دارایی میشوند.
معافیت مالیاتی فعالیتهای تولیدی
برای افرادی که مشغول به بهره برداری در زمینه تولید هستند، حمایتهایی از طرف دولت صورت گرفته است. برای حمایت از کسب و کار مشاغل تولیدی، گردشگری و معدنی، تا 5 سال اول مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه میشود.
صنایع دستی
افرادی که در زمینه صنایع دستی مشغول به فعالیت هستند از پرداخت مالیات معافاند.
معافیت مالیاتی مهریه و جهیزیه
مهریه و جهیزیه به طور قانونی حق زن است، البته جهیزیهای که خود زن آورده باشد نه آنکه همسر خریده باشد.
اگر فرد مهریه و جهیزیه خود را بخواهد پرداخت آن معاف از مالیات است.
معافیت فعالیتهای آموزشی، ورزشی، تعلیم و تربیت
مهد کودکها، تمام مدارس و دانشگاههای موجود در مناطق کمتر توسعه یافته، موسسات نگهداری از معلولان ذهنی، باشگاهها و موسسات ورزشی دارای مجوز مشمول معافیت مالیاتی شده و از پرداخت مالیات معاف هستند.
بیمه عمر
انواع بیمههای عمر و زندگی، جزئی از درآمد فرد محسوب میشوند. وجه پرداختی در این زمینه طبق قانون معاف از مالیات است. به هیچ عنوان هیچ مبلغی را در ازای مالیات برای پرداخت بیمههای عمر به موسسات یا دولت ندهید.
بورس
در سه صورت در فعالیتهای بورسی معاف از مالیات میشوید.
- اگر کالای شما در بورس کالایی به فروش برسد، 10% از مالیات درآمد حاصل از آن بخشیده میشود.
- اگر سهام شرکت شما برای معاملات بورسی داخلی یا خارجی پذیرفته شود، 10% از مالیات بر درآمد آن بخشوده میشود.
- اگر سهام شرکت شما در بازار خارج از بورس داخلی و خارجی به فروش برسد 5% از مالیات بر درآمد آن بخشوده میشود.
برای موارد 2 و 3 اگر در پایان دوره 20% سهام شناور آزاد داشته باشند، معافیتهای مالیاتی آنها 2 برابر میشود.
معافیت مالیاتی هزینههای درمانی
برای افرادی که طی سال بیمار شدهاند و به مراکز درمانی هزینهها را پرداختهاند معافیت مالیاتی سالیانهای درنظر گرفته میشود. به این صورت که مبلغی از مالیات سالانه آنها کسر میشود.
اگر افراد بیمار معلول یا از کار افتاده باشند که هزینه درمانی آنها در طی یک سال به صورت پیوسته وجود دارد، معافیت مالیاتی به مکلف آنها تعلق میگیرد.
معافیت مالیاتی شرکتهای تعاونی
شرکتهای تعاونی مصرف مربوط به کارکنان دولتی و غیر دولتی، شرکتهای تعاونی مسکن مروبط به کارکنان دولتی، شرکتهای تعاونی حوزه دانشجویان و دانشآموزان، شرکتهای تعاونی صیادان و شرکتهای تعاونی تولیدی و روستای از پرداخت مالیات معاف هستند.
به طور کلی مالیات مانند مرگ انکار نشدی است. این موضوع که یک سری از کسب و کارها از مالیات معافاند درست میباشد اما دولت میتواند هر زمانی که خواست این معافیتها را بردارد.
ضمن مالیاتهای مستقیم، روزانه ما مقدار بسیار زیادی از درآمد خود را صرف مالیاتهای غیر مستقیمی میکنیم که هرگز متوجه آنها نمیشویم.
اگر دارای کسب و کار یا فعالیت درآمد زایی بزرگی هستید حتما یک مشاور مالیاتی داشته باشید. مشاوران مالیاتی راهکارهای فروانی در زمینه کاهش مالیات یا معافیت مالیاتی دارند که میتوانند برای بهبود کسب و کار شما در اختیارتان قرار دهند.
***
امیدواریم این مقاله از سایت امیدان تکس برای شما مفید و کاربردی باشید.
نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. همچنین هر گونه سوالی که دارید در بخش تماس با ما از مشاورین ما بپرسید. همکاران ما در کنار شما هستند تا مسائل مالیاتی خود را حل کنید.